Gå till Motala kommuns startsida

Vädret i Motala

  • Idag: Växlande molnighet och någon by av snöblandat regn10 m/s Västlig
Utvecklas efter dina egna förutsättningar Utvecklas efter dina egna förutsättningar  Fotograf: Mostphotos
Lyssna

Grundsärskolan

Grundsärskolan är en skolform som är anpassad för målgruppen elever som inte bedöms kunna uppnå grundskolans kunskapskrav.

Enligt skollagen utgör diagnosen utvecklingsstörning grund för ett mottagande i grundsärskolan. För ett mottagande i grundsärskolan krävs att utredning görs där en medicinsk, pedagogisk, psykologisk och social del ingår.

Utbildningen omfattar årskurserna 1-9.

Motala kommun erbjuder:

  • Grundsärskolan. För elever som bedöms kunna läsa efter grundsärskolans ämnen. De eleverna går på Södra skolan. Om skolan bedömer att en elev har förutsättningar för att nå grundskolans mål i något ämne kan eleven läsa en kombination.
  • Inriktning träning. För elever som inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av grundsärskolans ämnen. De eleverna går på Råssnässkolan. Här läser eleverna istället efter fem ämnesområden, estetisk verksamhet, kommunikation, motorik, vardagsaktiviteter och verklighetsuppfattning. På träningsskolan sätts inga betyg och bedömningen görs med hänsyn till varje elevs individuella förutsättningar. Om skolan bedömer att en elev har förutsättningar för att nå grundsärskolans mål i något ämne kan eleven läsa en kombination av ämnen och ämnesområden.
  • Integrering i grundskoleklass. En elev kan även gå integrerad i en klass på någon av kommunens grundskolor men läsa och bli bedömd utifrån grundsärskolans kursplaner. Vårdnadshavare kan önska att deras barn får gå integrerat men det är grundskolans och grundsärskolans huvudmän som beslutar om det är möjligt. Om det istället är huvudmannen som önskar integrera en elev är det bra möjligt om vårdnadshavarna går med på det.
Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 10 augusti 2016

Kontakt

Gymnasiesärskolan

Gymnasiesärskolans hemsida