Gå till Motala kommuns startsida

Vädret i Motala

  • Idag: Växlande molnighet och någon by av snöblandat regn10 m/s Västlig
Lyssna

Gröna Påsen

I Motala och Vadstena kommuner sorterar vi våra matrester i gröna påsen. Det innebär att fruktskal, kaffesump och andra matrester ska slängas i en grön påse. Den gröna påsen lägger man i den vanliga soptunnan bland de andra soppåsarna. 

Hur sorteras påsarna?

De gröna påsarna sorteras ut med hjälp av kamera vid Tekniska Verkens sorteringssanläggning i Linköping. Matresterna omvandlas sedan till biogas och biogödsel. De andra soppåsarna omvandlas, precis som idag, till fjärrvärme och el.

Vad gör jag när påsarna är slut?

Du som bor i villa knyter en grön påse runt handtaget på din soptunna när du behöver nya påsar. Då lämnar chauffören nya påsar när soptunnan töms. Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd eller bostadsförening när de gröna påsarna är slut. Du kan också hämta nya påsar på någon av kommunens bemannade återvinningscentraler.

De gröna påsarna kostar inget extra utan ingår i avgiften för sophämtning.

Vad får man slänga i gröna påsen?

I den gröna påsen ska man bara slänga fruktskal, kaffesump och andra matrester. Mer utförlig förklaring hittar du i länken "Sorterara dina matrester med gröna påsen" uppe till höger.

- En påse med matrester räcker till att köra en biogasbil 2,5 kilometer. På 1 000 bananskal kommer man 10 mil, hälsar Jens Lövgren som är miljösamordnare i Motala kommun.

Varför ska vi göra detta?

Varje person slänger i snitt 100 kilo matrester per år. Ungefär hälften är fullt ätbar mat och dryck. Totalt slänger vi omkring 5 000 ton matrester i Motala och Vadstena kommuner. 

-  Förhoppningsvis blir vi bättre och bättre på att äta upp vår mat och inte slänga sånt man kan äta. Men de matrester som slängs i de gröna påsarna kommer ge bästa möjliga miljönytta genom att omvandlas till biogas och biogödsel, menar Jens Lövgren.

Biogas

Matresterna i Motala och Vadstena kommuner kan ge biogas som motsvarar 385 000 liter bensin per år. Biogasen ger inga utsläpp av fossil koldioxid och är det miljövänligaste fordonsbränslet på marknaden.

Det finns 2 biogasmackar i Motala, 5 i Linköping, 4 i Norrköping och 1 i Mjölby samt totalt 150 tankställen för gas i Sverige. Det går även utmärkt att ta biogasbilen ut i Europa. I jämförelse med bensin kostar biogasen knappt 12 kronor per liter.

Biogödsel

1 kilo matrester ger 1 kilo näringsrik biogödsel. Matresterna i Motala och Vadstena kommuner kan ge 5 000 ton biogödsel per år. Biogödsel används i jordbruket och ersätter konstgödsel.

Är du företagare?

Om du är fastighetsägare och har mindre än 50 lägenheter så hämtar du nya gröna påsar för ett årsbehov på kommunens bemannade återvinningscentraler. Har du fler än 50 lägenheter kontaktar du kundtjänst för att beställa ett årsbehov av nya påsar.

Driver du en restaurang kontaktar du kundtjänst för att beställa ett årsbehov av nya påsar.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 13 januari 2016